Afdeling: VOORNE-PUTTEN

Afdelingsnieuws

Basiscursus bijenteelt 2019

Wanneer  er een grote belangstelling is ten aanzien van het leven van honingbijen en u geboeid raakt door bloemen en planten in uw omgeving of van honing houdt dan is het houden van  van bijen ook een hobby die u dichter bij de natuur brengt.

Doel van de basiscursus bijenteelt.

Mensen die geïnteresseerd zijn in honingbijen te leren verantwoord om te gaan met bijenvolken en ze vakkundig te behandelen..

Waaruit bestaat de basiscursus bijenteelt.

Deze bestaat uit een achttal theorielessen gegeven op de donderdagavonden in de maanden februari en maart en 12 praktijklessen, verdeeld over de maanden april,mei,juni en de de laatste weken van augustus en enkele weken in september.

De  cursus wordt afgesloten met een  examen waarna  het landelijk erkend diploma bij voldoende resultaat wordt uitgereikt.

Tijdens het jaar waarin u de cursus volgt, bent u gratis lid van de NBV; Nederlandse Bijenhouders Vereniging. en ontvangt u het NBV vakblad ‘Bijenhouden’  Ook wordt u ingeschreven voor de ontvangst van ‘Imkernieuws’, de digitale nieuwsbrief van de NBV.

De cursus start op donderdagavond 7 februari, u kunt nog inschrijven!

 

Nieuwe Depothouder gevonden

Omdat onze inmiddels oud depothouder Jan Schuurman Hess is verhuist naar een woning met minder bergruimte was de afdeling op zoek naar iemand die het depot van Jan over zou willen nemen. In het depot heeft de vereniging altijd allerlei inkerbenodigdheden zoals materialen om raampjes te maken etc. op voorraad. 

Inmiddels heeft Martine Stimac aangeboden het beheer van het depot over te nemen, hier zijn we als bestuur erg blij mee. Allerhande imkermaterialen blijven hierdoor voor de inkers in de regio snel voorhanden. Het nieuwe depot zal waarschijnlijk in Spijkenisse komen en Martine heeft al aangegeven er meer van te willen maken dan alleen een depot. De honingslinger en de wasraatpers van de vereniging zullen ook in het depot ondergebracht worden.

Binnenkort volgt hier meer informatie over het nieuwe depot.

 

Kom in de Kas

Zaterdag 7 april j.l. was het weer Kom in de Kas dag op Voorne Putten. Ook de Bijenhouders vereniging afdeling Voorne Putten stelde weer de Bijenstek in de Bernisse open voor publiek. Enthousiaste bijenhouders van de vereniging gaven uitleg over het houden van bijen en beantwoorden vragen van de bezoekers. Ook dit jaar waren er weer veel geïnteresseerde bezoekers, jong en oud. In het fotoalbum kunt u nog meer foto's vinden van deze dag. 

Taart

 

Huldiging jubilarissen

Afgelopen maandagavond hield de afdeling Voorne Putten van de Nederlandse Bijenhoudersvereniging haar 80e  ledenvergadering sinds 1978 waarbij aangetekend moet worden dat de fundamenten van deze vereniging al in 1903 in Brielle zijn gelegd!

Het was een speciale avond waarin bijna 200 jaar aan bijenervaring in het licht werd gezet. Teun de Snoo, Piet van der hoek (helaas afwezig) en Jan Oudwater zijn allen 25 jaar lid als imker op ons mooie eiland en kregen de zilveren NBV-speld uitgereikt uit handen van NBV-bestuurslid Leendert Kamerlingh. Natuurlijk werd Wim van Rooijen niet vergeten als enige actieve bijenhoudersleraar op Voorne-Putten met een respectabel aantal van 40 dienstjaren als imker en beheerder van de Bijenstek in Zuidland. Wim van den Hoonaard is zelfs al 50 jaar  imker en daarnaast mentor en magazijnbeheerder geweest en beheerder van de bijenstal in Spijkenisse. Ook werden Joop Sijses, die 15 jaar als voorzitter de vereniging heeft gediend en Joost Troost als penningmeester uitgezwaaid.

Jubilarissen maart 2018

De jubilarissen waarvan enkelen met hun echtgenote. Foto: Jos Uijtdehaage

 

Imkerforum 20 maart 2017

O.l.v Charles Wauben, na de pauze van de ALV Voorne Putten van de NBV 20 maart 2017

 
Uitwinteren.
 
Half maart verkleinblok weggehaald? 
 • hele vliegopening vrij, ruimte om aan te vliegen
 • je kunt meer zien      
Wat zie ik op de vliegplank?
 • 50 tot 100 bijen voor/op de plank bij 15 gr. C: goed volk
 • vliegen de bijen aan één kant uit?  Aan de kant beste warm te houden: klein volk
 • onrustige lopers? Roof! Klein volk dat zich niet verdedigen kan; kast opruimen/verenigen
Wat weegt mijn kast?
 • zwaar: klein volk, heeft weinig voeding opgenomen
 • licht en toch veel bijen? Kan voedingstekort betekenen. Bijvoeren. Voerraat inhangen of suikerdeeg bovenop de raten.Til bij elk bezoek de kast aan de achterkant een beetje op. Het gewicht zegt veel over het volk. In april kan een volk wel 3 kilo voer verbruiken; bij slecht weer en veel broed kan er tekort ontstaan. Zo krijg je gevoel voor het wel en wee van het volk.
 • Houdt geen kleine volken aan. 
  Tot half april gewoon bij elkaar doen, broed om en om, bijen los door elkaar. Moeren zoeken het zelf uit. Niet meer mogelijk: als er darren zijn.
 Hoe kan ik de kast warm houden?
 • Isoleer de dekplank, bijv. plak piepschuim op de deksel, of leg stevig kleedje op de dekplank, stukje oud dekbed.
 • lege bak altijd onder de bak met broed;  warmte gaat naar boven. Onderbak weghalen kan in februari, schimmelraten in de wassmelter. Je kan de onderbak ook gewoon laten staan, want eind maart  moet je hem er toch weer onderzetten.
 • Bak niet openmaken voor half april. Alleen in noodgeval!
Eenvoudige methode om raat te smelten: in water in oude ketel, verwarmen, niet warmer dan 70 gr. C, binnen, anders krijg je er bijen op af; laten afkoelen. De was erafnemen, onderkant met vuil wegschrappen. ( Pas op: bij hogere temperaturen is een stoomexplosie mogelijk, gevaarlijk, en ook zit alles onder de vloeibare hete was!)
 
 Wanneer kan de honingkamer erop? 
 • Als de kersen bloeien. Niet de Japanse kers, maar de wilde kers(witgloeiend) bijv. Als de paardebloemen beginnen te bloeien. De dracht geeft het aan.
 Sommige van mijn volken vliegen laat uit?
 • Mogelijk een klein volk; heeft moeite met warm houden
 • volken vliegen op gewas dat op verschillende tijden honing afgeeft. Elke plantensoort heeft een ander uur van de dag
 • verschillende rassen. Bijv. Carnica's vliegen eerder uit en gaan langer door.
 • verschillen per regio in temperatuur
 • verschillen in standplaats zon of schaduw
 
 
 

 

Contactgegevens


Zwermlijst:

Abbenbroek:
W.L. v.d. Hoonaard 0181-660866

Geervliet:
J. Addink 06-51485254

Heenvliet:
D. Oosthoek 0181-664654

Hekelingen:
M.J. Dol
0181-639545 / 06-51181058
A. van Es
0181-631501 / 06-53129373

Hellevoetsluis:
S. Warnars 06-44401402
K.J. Wauben 0181-462213

Oostvoorne:
H. Hoogvliet 06-36562433
T. de Snoo
0181-664076 / 06-57335975

Oudenhoorn:
M. Jacobs 06-28649274

Rockanje:
J. Oudwater 06-20805266

Rozenburg:
J. Hendriks 0181-214882
C. Simonis
0181-216670 / 06-42043414

Spijkenisse:
J. Geertsma 06-52360012
F.M. Munts 06-28023823

Zuidland:
W.J. van Rooijen 0620390263

Secretariaat:
Dhr. C. Simonis
0181-216670 / 06-42043414
email: de.bijenstek@gmail.com
https://hellevoetsluis.bijenhouders.nl
de.bijenstek@gmail.com
Bekijk de website